DK
GS

violinski
duo

Alma Portič
Sanhayea Song

12.11.2022, ob 19.00
Ipavčev Kulturni Center
3230 Šentjur 

vstop prost.

možnost donacij

PROGRAM

G.P. Telemann

Suita za dve violini – Guliverjeva popotovanja

 
W.A. Mozart

Violinski duet Op.70, št.1

 
B. Bartók

Izbor iz 44 duetov za dve violini Sz.98

 
R. Glière

Violinski duet Op.49, št.1

napovednik

V večeru namenjenem druženju ob izbrani vrhuski glasbi za dve violini, bomo v Ipavčevem Kulturnem Centru lahko prisluhnili delom Telemanna, Mozarta, Bartoka in Gliera. Dela bosta predstavili Sanhayea Song in Alma Portič, vidni predstavnici mlajše generacije. 

NASTOPAJOČI

Alma Portič, violina

Alma je slovenska violinistka, komorna glasbenica in glasbena pedagoginja.
Alma se že od otroških let rada udejstvuje v komorni in orkesterski igri. Sodelovala je že v velikem spektru orkestrskih zasedb, kot so godalni orkester, salonski orkester Lucky & Pipes, Dravskem simfoničnem orkestru, Sinfonietti Klagenfurt/Celovec, EURO Symphony SFK simfoničnem orkestru in se leta 2018 in 2019 z orkestrom udeležila koncertnih novoletnih turnej na Kitajskem. Kot glasbenica rada svoje delo povezuje z drugimi smermi umetnosti, kot so literarna ali vizualna umetnost. V sklopu tega pogosto z glasbo sodeluje na branjih tekstov in razstavah ter predstavitvah umetnikov in umetnic, kot na primer sodelovanje s Tanjo Prušnik za njena projekta Erinnerungsschleifen/Zanke opomina in UTOPIA gnp2. Za projekt koroškega kulturnega sklada Fluss aufwärts/Po reki navzgor/contro corrente je v duetu sodelovala z znanim New Yorškim tubistom Jonom Sassom.

Od leta 2020 prav tako sodeluje v glasbeno-interaktivnem gledališkem projektu za otroke Der kleiner Tiger will nicht/Mali tiger noče. Leta 2021 je skupaj z Leno Kolter ustanovila Noreia String Quaret, s katerim redno koncertira in sodeluje v veliko raznolikih projektih. Kvartet dela konceptualno in je za svoj prvi koncept in turnejo prejel štipendijo sklada za kulturo na avstrijskem Koroškem in na tekmovanju za komorno glasbo ARTEDEA 2022 prejel 1. nagrado. S kvartetom je posnela glasbo za film „Oder besed Bühne der Wörter“ s gledališko skupino Theater WalTzwerk in sodeluje z Sebastianom Weissom, ki je za kvartet komponiral glasbo na neme filme Maye Deren. Kvartetu se v prihodnjih mesecih obetajo tudi koncerti v Mozartovi hiši in v znanem Musik Verein na Dunaju.

Sanhayea Song, violina

Sanhayea je violinistka iz Južne Koreje. Z glasbenim ustvarjanjem je pričela s tremi leti na klavirju, z violino pa se je prvič srečala pri šestih letih. Kot mlada solistka je nastopila z Prime Philharmonic orchestra, Seoul tutti chamber orchestra in Bucheon youth string orchestra, na državnih tekmovanjih je osvojila več prvih in zlatih nagrad kot solistka in komorna glasbenica.

Med študijem v Evropi je bila povabljena k soldelovanju z Youth Symphonic Orchestra of Carinthia in Kammer Akademie, na povabilo organizatorjev pa je odigrala tudi recitale kot so Dobrodelni solo recital (Večer Maurica Ravela) v Köttmannsdorf/Avstrija in nastopila na Festivalu Bled. Šolanje na Privatni Univerzi Gustav Mahler je zaključila z odliko. Sanhayea je študij glasbe nadaljevala v Kaliforniji, kjer je na Univerzi Južne Kalifornije svoje znanje izpopolnjevala v studiju Prof. Glenn Dicterowa, dolgoletnega koncertnega mojstra New York Filharmonikov. Na USC je bila nagrajena s štipendijo in nagrado za komorno ustvarjanje. Kot asistentka je na univerzi poučevala violino in komorno glasbo.

Sanhayea uživa v orkesterski igri že od otroštva. Kot mlada glasbenica je sodelovala z Bucheon Youth String Orchestra, kjer je pridobila svoje prve izkušnje kot koncertna mojstrica. Med študijem je pogosto nastopala kot vodja sekcij in koncertna mojstrica v sinfoničnih in komornih orkestrih. Sanhayea je projektno sodelovala z orkestroma SNG Maribor in Downey Symphony Orchestra v Kaliforniji, v letu 2021 je kot koncertna mojstrica vodila Avstrijsko-Korejski sinfonični orkester na odru dunajskega Konzerthausa. Sanhayea v sezoni 2022/23 deluje v orkestru Slovenske Filharmonije kot namestnica koncertnega mojstra, prav tako končuje magisterski študij koncertne smeri na mdw – Univerza za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju, v razredu Prof. Christiana Altenburgerja. Igra na violino mojstra goslarja Rombacha, na posoji od univerze mdw.

Več na SanhayeaSong.com

prireditev omogoča